dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Schabowe z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i proste urozmaicenie w kuchni, czyli kotlety schabowe zapiekane w śmietanie z gruszkami.

Schabowe z gruszkami

Składniki:

Schabowe z gruszkami

 

  • 5 kotletów schabowych
  • 2 gruszki
  • 1 śmietanka 30% 200 g
  • Szczypta cynamonu
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Schabowe z gruszkami

ETAP 1:

Schabowe z gruszkami
Kotlety rozbiłam i posypałam solą oraz pieprzem.

Kotlety rozbiłam i posypałam solą oraz pieprzem. Gruszki obrałam pokroiłam wzdłuż, wycięłam gniazda nasienne.

ETAP 2:

Schabowe z gruszkami
Obsmażyłam kotlety po 3 minuty z każdej strony

Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem i obsmażyłam kotlety schabowe – 3 minuty z każdej strony.

ETAP 3:

Schabowe z gruszkami
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam kotlety i gruszki, zalałam śmietaną.

Po usmażeniu przełożyłam kotlety do naczynia żaroodpornego. Gruszki rozłożyłam na mięsie i zalałam całość śmietanką. Z wierzchu posypałam odrobiną cynamonu.

ETAP 4:

Schabowe z gruszkami
Zapiekałam około 15 minut w 190 stopniach

Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piekłam 15 minut. Podałam z ryżem.