Sposób przygotowania:
Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym
Schabowe przygotowujemy tak jak lubimy, u mnie tylko posolone i popieprzone, obtoczone w jajku i bułce tartej. Przygotowujemy salsę: mango kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy ze skórki, kroimy w kostkę dodajemy do mango. Chilli i kolendrę siekamy dodajemy do pokrojonych pomidorów z mango, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Purée ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki zalewamy mlekiem i uzupełniamy wodą, tak aby płyny przykryły ziemniaki. Solimy (2 łyżeczki) – gotujemy aż ziemniaki będą miękkie tj. od 15 do 20 minut. Odcedzamy. Ziemniaki tłuczemy z dodatkiem masła soku i skórki z cytryny i miętą. Na talerzu układamy porcję purée, kotlet schabowy polany salsą z mango, talerz możemy udekorować świeżą mięta.