dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kotlety schabowe zapiekane z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wyśmienita alternatywa do zwykłych schabowych, czyli kotlety zapiekane z cebulą, papryką i serem mozzarella. Polecam.

Kotlety schabowe zapiekane z papryką

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką

 

  • 5 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką

ETAP 1:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką
Kotlety obsmażyć e minuty z każdej strony

Kotlety lekko rozbiłam tłuczkiem , posypałam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam po łyżce oliwy i masła i obsmażyłam schab, 3 minuty z każdej strony.

Następnie przełożyłam je do foremki do zapiekania.

ETAP 2:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką
Cebulę i papryki podsmażyć aż będą "al-dente"

Cebulę obrałam i pokroiłam w pióra. Paprykę czerwoną i papryczkę chili oczyściłam z pestek i pokroiłam w paski. Warzywa wrzuciłam na patelnię z łyżką oliwy oraz odrobiną soli i pieprzu.

Smażyłam je mieszając przez kilka minut, do momentu aż lekko zmiękły.

ETAP 3:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką
Usmażone warzywa ułożyłam na kotletach schabowych na blaszce do zapiekania.

Usmażone warzywa ułożyłam na kotletach schabowych na blaszce do zapiekania.

ETAP 4:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką
Na kotletach położyć plastry sera i posypać papryką wędzoną.

Na każdym kawałku mięsa z warzywami położyłam plaster mozzarelli i posypałam słodką papryką wędzoną w proszku.

ETAP 5:

Kotlety schabowe zapiekane z papryką
Całość wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekałam 25 minut.

Całość wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekałam 25 minut.


Tagi:

kotlety mięso