Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo słodkie, pachnące kokosem i czekoladą. Polecam na podwieczorek. Są szybkie w wykonaniu. Smacznego.

Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą

Składniki:

Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki rodzynek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 kostki białej czekolady

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą
1. Jajka, cukier, mleko, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy rodzynki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

3. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 16 placuszków.