Sposób przygotowania:
Piernik orzechowy z powidłami
Wszystkie składniki poza bakaliami w kawałkach należy wrzucić do miksera i zmiksować na wysokich obrotach miksera do połączenia składników.
Mielone orzechy miksujemy razem z całością. Teraz dodajemy do ciasta płatki migdałowe, orzechy włoskie i ewentualnie suszoną żurawinę lub jak kto woli rodzynki.
Mieszamy do połączenia składników po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Ja robiłam w foremce kwadratowej 21 cm. Upieczony piernik przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami śliwkowymi. Po czym łączymy części.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Ostudzonego piernika polewamy przygotowaną polewą i ozdabiamy posypką.
Mielone orzechy miksujemy razem z całością. Teraz dodajemy do ciasta płatki migdałowe, orzechy włoskie i ewentualnie suszoną żurawinę lub jak kto woli rodzynki.
Mieszamy do połączenia składników po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Ja robiłam w foremce kwadratowej 21 cm. Upieczony piernik przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami śliwkowymi. Po czym łączymy części.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Ostudzonego piernika polewamy przygotowaną polewą i ozdabiamy posypką.