szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Piernik orzechowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To modyfikacja przepisu na szybki piernik. Wykonuje się go również ekspresowo, ale smak ma nieco zmieniony.

Piernik orzechowy z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik orzechowy z powidłami

Na pierniaka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe
  • posypka do dekoracji

Na polewę

  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru drobnego lub pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Piernik orzechowy z powidłami
Wszystkie składniki poza bakaliami w kawałkach należy wrzucić do miksera i zmiksować na wysokich obrotach miksera do połączenia składników.

Mielone orzechy miksujemy razem z całością. Teraz dodajemy do ciasta płatki migdałowe, orzechy włoskie i ewentualnie suszoną żurawinę lub jak kto woli rodzynki.

Mieszamy do połączenia składników po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Ja robiłam w foremce kwadratowej 21 cm. Upieczony piernik przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami śliwkowymi. Po czym łączymy części.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Ostudzonego piernika polewamy przygotowaną polewą i ozdabiamy posypką.  
Piernik orzechowy z powidłami
Wszystkie składniki miksujemy do połączenia
Piernik orzechowy z powidłami
Upieczony piernik przekrawamy na dwie części
Piernik orzechowy z powidłami
Spód smarujemy powidłami śliwkowymi i nakładamy wierzch
Piernik orzechowy z powidłami
Całośc polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy

Tagi:

piernik ciasto