dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Klasyczny stek z polędwicy wołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po prostu „stejk”, bez zbędnego kombinowania, najlepszy!

Klasyczny stek z polędwicy wołowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klasyczny stek z polędwicy wołowej

 

  • 2 steki z polędwicy wołowej „Angus”
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 szczypty mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól morska świeżo mielona

Sposób przygotowania:

Klasyczny stek z polędwicy wołowej
Umyte, wysuszone steki obsypuję dokładnie świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną mąki. Na patelni rozgrzewam olej i masło. Wkładam mięso i smażę odpowiednio: stek średnio-krwisty (dla męża) 3 minuty z każdej strony, stek średnio-wysmażony (dla mła) 4 minuty z każdej strony. Po odpowiednim czasie przekładam mięso na kawałek folii aluminiowej, solę i zawijam pakunek, który odkładam na 6 minut, mięso w tym czasie dochodzi. Podałam tradycyjnie z pieczonym ziemniakiem i sałatą z sosem winegret.
Klasyczny stek z polędwicy wołowej
Mięso przed smażeniem posypuję wyłącznie pieprzem
Klasyczny stek z polędwicy wołowej
Smażę 3-4 minuty z każdej strony, mega porcja białka!
Klasyczny stek z polędwicy wołowej
Po usmażeniu steki "dochodzą" parę minut zawinięte w folii aluminiowej