Sposób przygotowania:
Klopsiki z mortadeli w sosie serowymETAP 1:
Mortadelę mielimy w maszynce do mielenia na mielone.
ETAP 2:
Do zmielonej mortadeli wbijamy jajko i dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
ETAP 3:
Z przyprawionej masy formujemy klopsiki.
ETAP 4:
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez chwilę.
ETAP 5:
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową.
ETAP 6:
Do wrzątku dodajemy serki topione. Mieszamy, gotując aż się rozpuszczą.
ETAP 7:
Do sosu wkładamy podsmażone klopsiki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
ETAP 8:
Na koniec do klopsików i sosu dodajemy drobno posiekany koperek. Gotujemy przez chwilę.
Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek.
halina