alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie.

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami

Składniki:

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni dolewając 2-3 łyżki oleju z pomidorów podsmażyć pokrojony por i czosnek, dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać klopsiki. Całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku, wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.