msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Klopsiki w sosie serowym.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne klopsiki, dla miłośników sera.

Klopsiki w sosie serowym.

Składniki:

Klopsiki w sosie serowym.

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowego
  • ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionowa wołowo- drobiowa (bulion królewski Winiary
  • 0,3 l śmietany kremówki 30 %
  • 20 dag tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie serowym.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym,rozkruszoną kosteczką Knorr smażona cebulka ,czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli.Dobrze wymieszać masę , by by składniki się połączyły.
Zagotować wodę z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok.22 sztuk).Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch.Po tym czasie wyjąć klopsiki.1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy.
Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką.Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać.Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania ,aż zgęstnieje (nie gotować).
Wrzucić do sosu klopsiki.
Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np.szczypiorkiem).