Sposób przygotowania:
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowo-serowym
KLOPSIKICebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić i dodać do mięsa. Do masy dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Zwilżonymi dłońmi formować niewielki kulki. Naczynie żaroodporne skropić oliwą układać w nim mięsne kulki. Pulpeciki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut.SOS Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne kroimy w kostkę. Pomidory wsypujemy na patelnię, dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Dolewamy wywaru warzywnego, gotujemy około 10 minut. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory, kapary, przyprawiamy do smaku. Dodajemy klopsiki. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje dodajemy mascarpone i parmezan, wszystko dokładnie mieszając. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, podajemy go z sosem i klopsikami. Każdą porcję posypujemy parmezanem i bazylią.