helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie jest pyszne i sycące. Dzięki dodatkowi serka mascarpone sos nabiera aksamitnej i delikatnej konsystencji.

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowo-serowym

Składniki:

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowo-serowym

 

 

  • SOS
  • 400 g świeżych mięsistych pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • 150 ml wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki pomidorów suszonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

 

  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka mielona
  • 500 g makaronu spaghetti Mamma Mia
  • do posypania - parmezan, listki świeżej bazylii 

Sposób przygotowania:

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowo-serowym
 KLOPSIKICebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić i dodać do mięsa. Do masy dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Zwilżonymi dłońmi formować niewielki kulki. Naczynie żaroodporne skropić oliwą układać w nim mięsne kulki. Pulpeciki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut.SOS Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne kroimy w kostkę. Pomidory wsypujemy na patelnię, dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Dolewamy wywaru warzywnego, gotujemy około 10 minut. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory, kapary, przyprawiamy do smaku. Dodajemy klopsiki. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje dodajemy mascarpone i parmezan, wszystko dokładnie mieszając. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, podajemy go z sosem i klopsikami. Każdą porcję posypujemy parmezanem i bazylią.