Sposób przygotowania:
Klops nadziewany jajami
Bułkę namoczyć w wodzie. 3 jaja ugotować na półtwardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić na kawałki i zemleć razem z odciśniętą bułką i cebulą. Masę wyrobić ręką. Dodać jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je natką pietruszki. Zwinąć mięso w gruby wałek (zaczynając od strony, na której są jaja, aby po zwinięciu były w środku), ukształtować go i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Polać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Upiec, polewając powstałym sosem (ok. 60 minut). Zdjąć sos z boków brytfanny i rozgotować go. Podawac na gorąco (mięso po upieczeniu pokroić w grube kawałki, ułożyć na półmisku, polać sosem; podawać z ziemniakami i surówką) lub na zimno.