bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Klops pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszny.. nastepnym razem zrobie pojedyńcze kotleciki a na góre każdego położe po plastrze pomaranczy.. bedzie świetnie

Klops pomarańczowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klops pomarańczowy

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • cebula
  • jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • papryka czerwona 1 łyżeczka
  • papryka czerwona 1/2 łyżeczki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sok z jednej dużej pomarańczy (lub 2 małych)
  • zioła posiekane: trochę oregano, troche natki pietruszki
  • 3-4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • plastry pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Klops pomarańczowy
Cebulę obieramy, siekamy drobno. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z 1/2 dużej pomarańczy, bułke tartą, posiekane zioła, papryki i znów dokładnie wyrabiamy. Formujemy klopsa. Formę żaroodporną lub keksową smarujemy oliwą. Na spodzie kładziemy klopsa i na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.

W międzyczasie robimy smarowidło. Mieszamy koncentrat lub przecier z sokiem z 1/2 pomarańczy na jednolitą masę. Następnie wyciagamy klopsa i na górę kładziemy plasterki pomarańczy a na górę smarujemy go masą i posypujemy natką pietruszki. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika na jakies 15 minut. Gotowy klops kroimy na kawałki
Klops pomarańczowy
Etap 1