Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, delikatne klopsiki z mięsa drobiowego uduszone w sosie jarzynowym. Podałam je z sałatką z buraczków i makaronem tagliatelle z dodatkiem chili.

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym

na pulpety:

  • 60 dag mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułeczka kajzerka
  • przyprawa do mięsa, czosnek granulowany sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do obsmażenia

na sos:

  • 1,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • odrobinę mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina suszona lub świeża

Sposób przygotowania:

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym

Przygotowanie mięsa:

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoty kolor z obu stron

Bułkę namaczamy chwilę w letniej wodzie. Następnie odciskamy z wody. Do miski dajemy mielone mięso drobiowe,zmieloną bułkę i jajko. Doprawiamy do smaku solą, przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy zgrabne pulpeciki. Obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane pulpeciki obsmażamy na złoto z obu stron na patelni z olejem.

Przekładamy je gotującego się bulionu z warzywami.

Przygotowanie jarzyn:

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym
Jarzyny myjemy i obieramy a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki

Jarzyny myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę na złoto.

Przygotowanie sosu:

Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowym
Pulpeciki dusimy w bulionie z jarzynami ok. 20 min.

Do rondla z gotującym się wywarem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy podduszoną cebulę i starte jarzyny oraz podsmażone pulpeciki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok.20 min.

Pod koniec duszenia zagęszczamy sos odrobiną zawiesiny z wody i mąki. Gotujemy mieszając ok.2-3 min. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Posypujemy zieleniną.