Sposób przygotowania:
Klopsiki drobiowe w sosie jarzynowymPrzygotowanie mięsa:
Bułkę namaczamy chwilę w letniej wodzie. Następnie odciskamy z wody. Do miski dajemy mielone mięso drobiowe,zmieloną bułkę i jajko. Doprawiamy do smaku solą, przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy zgrabne pulpeciki. Obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane pulpeciki obsmażamy na złoto z obu stron na patelni z olejem.
Przekładamy je gotującego się bulionu z warzywami.
Przygotowanie jarzyn:
Jarzyny myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę na złoto.
Przygotowanie sosu:
Do rondla z gotującym się wywarem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy podduszoną cebulę i starte jarzyny oraz podsmażone pulpeciki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok.20 min.
Pod koniec duszenia zagęszczamy sos odrobiną zawiesiny z wody i mąki. Gotujemy mieszając ok.2-3 min. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Posypujemy zieleniną.