Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w kiszonej kapuścieprzygotowanie składników farszu

Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać słoninę i wymieszać.
przygotowanie składników farszu cd

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem Szynkę pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu

Do miski włożyć ryż, dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie farszu

Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie gołąbków

Przygotować kiszone liście kapusty.
przygotowanie gołąbków cd

Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd

Na dużej, głębokiej patelni roztopić margarynę. Dodać gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki sokiem z kapusty. Dolać wody i dusić gołąbki aż będą miękkie. Gotowe gołąbki wyjąć na miskę. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym na bazie soku z kapusty.
Smacznego!
gusia1000