Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w kiszonej kapuścieprzygotowanie składników farszu
Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać słoninę i wymieszać.
przygotowanie składników farszu cd
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem Szynkę pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu
Do miski włożyć ryż, dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie farszu
Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie gołąbków
Przygotować kiszone liście kapusty.
przygotowanie gołąbków cd
Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Na dużej, głębokiej patelni roztopić margarynę. Dodać gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki sokiem z kapusty. Dolać wody i dusić gołąbki aż będą miękkie. Gotowe gołąbki wyjąć na miskę. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym na bazie soku z kapusty.
Smacznego!
gusia1000