eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam gołąbki w kiszonych liściach kapusty. Podałam je z sosem pomidorowym na bazie soku z kiszonej kapusty.

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

Składniki:

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

liście kapusty

  • 32 kiszone liście kapusty - 2 kg

farsz

  • 1 kg ryżu
  • 5 łyżek smalcu ze skwarkami
  • 1.20 kg szynki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • margaryna do smażenia
  • sos pomidorowy na bazie soku z kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

przygotowanie składników farszu

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście
Do ugotowanego ryżu dodać słoninę i wymieszać.

Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać słoninę i wymieszać.

przygotowanie składników farszu cd

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście
Pokrojone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem Szynkę pokroić i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników farszu cd

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście
Obrane cebule pokroić w kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście
Do ryżu dodać pozostałe składniki farszu i wymieszać.

Do miski włożyć ryż, dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie farszu

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

Przygotować kiszone liście kapusty.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

Na liściach rozłożyć farsz.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w kiszonej kapuście

Na dużej, głębokiej patelni roztopić margarynę. Dodać gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki sokiem z kapusty. Dolać wody i dusić gołąbki aż będą miękkie. Gotowe gołąbki wyjąć na miskę. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym na bazie soku z kapusty.

Smacznego!