mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Klopsiki mielone w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, szybkie, pikantne chińskie danie ;)

Klopsiki mielone w sosie curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki mielone w sosie curry

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik sosu Chińskie Curry
  • kawałek pora
  • 3 torebki ryżu
  • szczypiorek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki mielone w sosie curry
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Robię pulpeciki. Mięso mielę. Cebulkę kroję w drobną kostkę i szklę na patelni na łyżce oliwy. Dodaję do zmielonego mięsa. Do masy dodaję jajko, bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej oraz ostrej papryki. Dobrze mieszam składniki. Formuję małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie podsmażam klopsiki na rozgrzanym oleju na patelni przez 10 minut, aż się zarumienią i będą prawie usmażone w środku. Dodaję wtedy sos curry i gotuję na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż klopsiki będą ugotowane. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodać kilka łyżek wody. Podaję danie przybrane kawałkami pora z ugotowanym ryżem.
Klopsiki mielone w sosie curry
Mięso mielę w maszynce, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam
Klopsiki mielone w sosie curry
Obsmażone pulpeciki wkładam do sosu i podduszam kilka minut