BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne klopsiki o delikatnym smaku w smacznym sosie koperkowym.Klopsiki zadowolą każde podniebienie.

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • klopsy;
  • mięso mielone około 500 g,( u mnie indycze )
  • średnia cebula 1 szt,
  • bułka tarta ( w zależności od wilgotności mięsa),
  • jajko 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,

 

  • dodatkowo;
  • mąka 3 łyżki do panierowania,
  • olej do smażenia,

 

  • Sos:
  • śmietana 18% 200 ml,
  • mąka 2 -3 łyżki,
  • koperek 1 duży pęczek,( posiekać ),
  • rosół 1 litr ( w zależności ile chcemy sosu),

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso mielone indycze dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami, dodać obraną, drobno posiekaną cebule oraz drobno posiekany czosnek. 

Wymieszać z tartą bułką. 

Następnie formować klopsiki ciut większe od orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.

Klopsiki najpierw lekko podpiec na gorącym oleju, a następnie wrzucić do gorącego rosołu i gotować kilka minut.

Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić.

Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać.

Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować. 

Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą. 

Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.

Podawać z ziemniaczkami.