Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso mielone indycze dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami, dodać obraną, drobno posiekaną cebule oraz drobno posiekany czosnek.
Wymieszać z tartą bułką.
Następnie formować klopsiki ciut większe od orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Klopsiki najpierw lekko podpiec na gorącym oleju, a następnie wrzucić do gorącego rosołu i gotować kilka minut.
Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić.
Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać.
Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować.
Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą.
Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.
Podawać z ziemniaczkami.
Wymieszać z tartą bułką.
Następnie formować klopsiki ciut większe od orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Klopsiki najpierw lekko podpiec na gorącym oleju, a następnie wrzucić do gorącego rosołu i gotować kilka minut.
Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić.
Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać.
Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować.
Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą.
Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.
Podawać z ziemniaczkami.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
To prawda a z sosem mniam;)