Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie ze świeżymi pomidorami
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Mięso, wieprzową, chudą szynkę bez kości zmieliłam, przełożyłam do miski. Dodałam drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, mleko i przyprawy, wyrobiłam masę. Mokrymi rękami formowałam małe kuleczki - klopsiki wielkości małych orzechów włoskich. Obtoczyłam je lekko w mące i obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, przełożyłam na talerz. Na tą samą patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła, wrzuciłam posiekane drobno cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, podsmażyłam aż cebula się zeszkliła. Dolałam ok. 1/2 szkl. bulionu - może być jarzynowy albo mięsny - wrzuciłam z powrotem klopsiki, dusiłam 5 minut. Następnie dodałam pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory w proszku, po odrobinie papryki mielonej ostrej i słodkiej, dusiłam ok. 15 minut aż pomidory się rozpadły. Doprawiłam sos do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ja podałam z pomidorowymi galuszkami, ale może być makaron albo ryż . . . można też zjeść je po prostu z pieczywem.