Sposób przygotowania:
Pyszne klopsiki w sosie musztardowymWykonanie klusek śląskich:
Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały. Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy z powrotem ziemniaki. Wyrabiamy, ziemniaki gładko odchodzą od rąk.
Teraz robimy małe kuleczki, lekko spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę w środku.
Gotujemy i podajemy z dodatkami.
Wykonanie- Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym :
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy je. Dodajemy jajo, bułkę tartą, pieprz sól i mieszankę naturalnych przypraw .
Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki. Smażymy kuleczki z mięsa na oleju.
Wykonanie wywaru do klopsików i sos:
Gotujemy wywar do którego wkładamy usmażone kuleczki mięsa. Doprawiamy do smaku czym chcecie ( sól , pieprz) Gotujemy razem koło 30 minut , dodajemy 2 łyżki musztardy "jasnej"
Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i dodajemy śmietanę. 1-2 minuty i klopsiki w sosie musztardowym zrobione .
Marika-
lalunia