beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Klopsiki w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klopsiki w trochę innym wydaniu.

Klopsiki w galarecie

Składniki:

Klopsiki w galarecie

 

  • mięso mielone 40 dag
  • cebula 1/4 sztuki
  • tarta bułka 2-3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion 1/2 litra
  • żelatyna 2-3 łyżeczki
  • kukurydza 1/2 puszki
  • żółty ser 1-2 plastry

Sposób przygotowania:

Klopsiki w galarecie
Cebulę obrać drobno pokroić dodać do mięsa . Tartą bułkę (bułkę można zastąpić kaszą manną)i też dodać do mięsnej masy. Wbić jajko wyrobić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser pokroić w paski a następnie w kostkę. Masę rozpłaszczać na wilgotnej dłoni i nakładać pokrojony ser. Formować małe klopsiki. ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. W bulionie rozpuścić żelatynę. Odstawić do stężenia.Kukurydzę osączyć z zalewy. Ugotowane i wystudzone klopsiki układać na półmisku, obsypać kukurydzą i zalać tężejącą galaretką. Całość dowolnie udekorować.