SUPERPRZEPIS

Klopsiki w sosie chrzanowym

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Klopsiki w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (4)

Klopsiki w sosie chrzanowym są lepsze niż się tego spodziewałam

Składniki:

Klopsiki w sosie chrzanowym

 

 

  • Sos:
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • pół marchewki,
  • szczypior,
  • mąka, śmietana,
  • sól, pieprz, chili.

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie chrzanowym
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i wszystkimi przyprawami, które dodajemy według gustu. Następnie masę zagęszczamy bułką tartą, by była zwarta. Formujemy niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące. Ja smażyłam je na patelni grillowej bez tłuszczu, ale raczej nie ma znaczenia na czym je smażymy. Przekładam klopsiki do garnka i zalewam 1 szklanka wody. Drugą szklanką wody zalewam przestudzoną patelnie i dokładnie spłukuję cały pozostały na niej tłuszczyk do garnka z klopsami. Dodaję pół startej na dużych oczkach marchewki i duszę pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodaję chrzan i przyprawy. Sos zagęszczam rozmąconą z wodą mąką oraz zahartowaną śmietaną. Dodaję drobno posiekany szczypiorek.
Klopsiki w sosie chrzanowym
Klopsiki obtoczone w mące są już gotowe do smażenia.C
Klopsiki w sosie chrzanowym
Klopsiki obtoczone w mące smażymy z każdej strony na złoty kolor
Klopsiki w sosie chrzanowym
Klopsiki w sosie chrzanowym są naprawdę smacznym daniem