zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne klopsiki na obiad. Do klopsików podałam ziemniaki i surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i śmietaną.

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym

Składniki:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym

KLOPSIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości.
  • 2 cebule
  • 3 jajka ( w zależności od wielkości )
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2/3 szk bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok.200 ml wody
  • opcjonalnie kucharek w płynie do smaku

 

SOS

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym

ETAP 1:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym
mięso zmielić do miski dodać pozostałe składniki i wyrobic masę a potem dzielić na porcje i formować klopsy

W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy bez warzyw i zieleniny. Chwilę gotować. Mięso zmielić, dodać resztę składników i wyrobić masę.

ETAP 2:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym
uformowane klopsiki wkładać na wrzątek i gotować je kilka minut

Formować klopsiki i wkładać na wrzątek, gotować kilka minut.

ETAP 3:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym
ugotowane klopsiki wyjmowac do innego naczynia łyżką cedzxakową

Następnie ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić warzywa oraz posiekany koperek i szczypiorek i gotować kilka minut.

ETAP 4:

Wieprzowe klopsiki w sosie warzywno - koperkowym
doprawiony sos zagęścić dodać klopsiki zagotowac i podawać z tym co lubimy

Mąkę rozrobić ze śmietaną i odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką.