Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie z prawdziwkówPrzygotowanie zrazików:
Bułkę namoczyć w wodzie. następnie gdy dobrze spęcznieje mocno odcisnąć ,zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko,zmieloną bułkę,przyprawy do smaku.
Wyrobić dokładnie mięsną masę. Formować z masy 12 małych kulek lub podłużnych zrazików.
Każdą porcję uformowanego mięsa obtoczyć w mące. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 45-50 min.
Przygotowanie sosu :
Cebulę i marchew obieramy. Kroimy w kostkę. Prawdziwki również kroimy w małe kawałki.
Do rondelka dodajemy masło i dodajemy cebulkę,podduszamy cebulkę na lekko złoty kolor. następnie dodajemy pokrojone prawdziwki.
Podduszamy grzybki z cebulką przez parę minut, ciągle mieszając na niewielkim ogniu.
Następnie zalewamy gorącym wywarem drobiowym,dodajemy pokrojoną marchewkę. przykrywamy całość pokrywką i gotujemy ok. 1 godz. do momentu aż grzyby będą miękkie.
Pod koniec gotowania do rondelka dodajemy upieczone mięso . chwilkę razem gotujemy na małym ogniu. Następnie zagęszczamy zawiesiną z 1 łyżki mąki i odrobiny zimnej wody. doprawiamy przyprawami do smaku. Zagotowujemy.
Hartujemy śmietanę i wlewamy do sosu. Dodajemy pokrojoną zieleninę.