Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Klopsiki w sosie z prawdziwków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienią gdy w lesie dużo grzybów polecam dla odmiany zraziki w sosie z borowików szlachetnych. Nie sposób się oprzeć temu daniu.

Klopsiki w sosie z prawdziwków

Składniki:

Klopsiki w sosie z prawdziwków

na zraziki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól,pieprz,czosnek granulowany,kminek do smaku
  • mąka do obtoczenia zrazików

na sos:

  • 30 -40 dag oczyszczonych prawdziwków
  • 1/2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l wywaru drobiowego
  • ok. 1 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól,pieprz,majeranek do smaku
  • zielenina drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z prawdziwków

Przygotowanie zrazików:

Bułkę namoczyć w wodzie. następnie gdy dobrze spęcznieje mocno odcisnąć ,zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko,zmieloną bułkę,przyprawy do smaku.

Wyrobić dokładnie mięsną masę. Formować z masy 12 małych kulek lub podłużnych zrazików.

Każdą porcję uformowanego mięsa obtoczyć w mące. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 45-50 min.

Przygotowanie sosu :

Klopsiki w sosie z prawdziwków
Zdrowe i oczyszczone prawdziwki kroimy na drobne kawałki

Cebulę i marchew obieramy. Kroimy w kostkę. Prawdziwki również kroimy w małe kawałki.

Do rondelka dodajemy masło i dodajemy cebulkę,podduszamy cebulkę na lekko złoty kolor. następnie dodajemy pokrojone prawdziwki.

Podduszamy grzybki z cebulką przez parę minut, ciągle mieszając na niewielkim ogniu.

Następnie zalewamy gorącym wywarem drobiowym,dodajemy pokrojoną marchewkę. przykrywamy całość pokrywką i gotujemy ok. 1 godz. do momentu aż grzyby będą miękkie.

Pod koniec gotowania do rondelka dodajemy upieczone mięso . chwilkę razem gotujemy na małym ogniu. Następnie zagęszczamy zawiesiną z 1 łyżki mąki i odrobiny zimnej wody. doprawiamy przyprawami do smaku. Zagotowujemy.

Hartujemy śmietanę i wlewamy do sosu. Dodajemy pokrojoną zieleninę.


Tagi:

danie mięso