Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klopsiki w pomidorowym sosie, podane na ryżu

Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami
klopsiki: do mięsa mielonego wbijam jajko, dodaję sól, pieprz. Ok 1 łyżkę bułki tartej zalewam odrobinką mleka i dodaje do mięsa. Ręką mieszam mięso - jeśli słabo się klei i jest za rzadkie dosypuję trochę bułki tartej. formuję małe klopsiki i wrzucam na rozgrzany olej najlepiej do woka. Podsmażam na rumiano ze wszystkich stron. Następnie wyjmuję klopsiki na talerz a do tego samego woka wrzucam pokrojone cebulki wraz z posiekanym porem.Chwilę podsmażam a następnie wlewam pomidory z puszki. Wlewam szklankę wody, mieszam i chwilę podgotowuję. W tym czasie kroję oliwki i kapary - w niewielkie kawałki. Dorzucam do reszty. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, bazylią. Pod koniec dokładam wcześniej usmażone klopsiki, przykrywam wszystko przykrywką i chwilę razem podduszam. Danie podaję na ryżu posypane parmezanem.
Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami
najpierw smażę małe okrągłe klopsiki na rumiano
Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami
w tym samym woku robię sos z podanych składników
Klopsiki w sosie z oliwkami i kaparami
na koniec dokładam delikatnie klopsiki aby razem wszystko podgotować