Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie przepłukałam, zalałam 4 szklankami gorącej wody i odstawiłam aby zmiękły. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem klopsików. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam na maśle. W misce bardzo dokładnie wymieszałam mięso, ryż, zeszkolną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Z masy wilgotnymi dłońmi uformowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtoczyłam je w mące, a następnie obsmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju. Klopsiki odstawiłam na bok i zajęłam się sosem. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam w rondlu na maśle. Grzyby wyjęłam ręką z wody i dodałam je do cebuli. Chwilę smażyłam razem, następnie dolałam wodę z moczenia grzybów. Doprowadziłam do wrzenia, lekko posoliłam, wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy, i na małym ogniu gotowałam grzyby około 25 minut, aż wystarczająco zmiękły. Dodałam obsmażone klopsiki i gotowałam razem jeszcze około 10 minut. Mąkę dokładnie rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnej wody, dolałam do sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotowałam chwilę do zgęstnienia sosu. Na koniec zabieliłam kremówką.