Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie z curry
Do miski wrzucić mięso i wbić jajko, dodać przyprawę i namoczoną w mleku bułkę. Wymieszać na jednolita masę. W garnku zagotować wodę, wrzucić obrane marchewki, dodać szczyptę soli. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wrzącą wodę. Zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Marchewkę wyjąć z garnka z pulpetami, osączyć, pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Wsypać curry i zamieszać. Przesmażyć chwilę razem i podlać wywarem z pulpetów. W kubeczku rozmieszać mąkę z odrobiną wody, dodać śmietankę, zamieszać. Wlać do rondla. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Łyżką cedzakową wyciągać ugotowane pulpeciki i wrzucić do sosu. Zamieszać. Na talerze wyłożyć ryż lub kaszę, położyć po 3-4 pulpeciki i polać sosem