Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie z boczniaków
Łopatkę mielimy na drobnym sitku maszynką do mieleni. Dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do mięsa. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Wyrabiamy masę, dodając z 4 łyżki lodowatej wody.
Formujemy klopsiki. Obsmażamy je na maśle klarowanym.
Kiedy klopsiki są rumiane, dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki. Smażymy razem. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje.
Formujemy klopsiki. Obsmażamy je na maśle klarowanym.
Kiedy klopsiki są rumiane, dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki. Smażymy razem. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje.