Sposób przygotowania:
Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonejETAP 1:
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia na mielone.
ETAP 2:
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy do smaku. Mięso z przyprawami mieszamy.
ETAP 3:
Kapustę kiszoną raz płuczemy i odciskamy z wody. Następnie drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
ETAP 4:
Do kapusty i mięsa dodajemy jajka oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
ETAP 5:
Z masy mięsnej formujemy klopsiki.
ETAP 6:
Klopsiki obtaczamy w bułce tartej.
ETAP 7:
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
ETAP 8:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy przez chwilę.
ETAP 9:
Do cebuli wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową, ketchup i koncentrat pomidorowy. Sos doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 10:
W sosie układamy klopsiki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na wolnym ogniu.