gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej podaję z ziemniakami i surówką jako danie główne na obiad.

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej

Składniki:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej

 

sos

  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej

ETAP 1:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięs.

Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia na mielone.

ETAP 2:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Mięso z przyprawami mieszamy - wyrabiamy.

Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy do smaku. Mięso z przyprawami mieszamy.

ETAP 3:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną.

Kapustę kiszoną raz płuczemy i odciskamy z wody. Następnie drobno siekamy i dodajemy do mięsa.

ETAP 4:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Jajka i mąkę ziemniaczaną dodajemy do mięsa i kapusty.

Do kapusty i mięsa dodajemy jajka oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty formujemy klopsiki.

Z masy mięsnej formujemy klopsiki.

ETAP 6:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
W bułce tartej obtaczamy klopsiki.

Klopsiki obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 7:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy klopsiki.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

ETAP 8:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy przez chwilę.

ETAP 9:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Koncentrat pomidorowy, kechup i kostkę rosołową dodajemy do cebuli.

Do cebuli wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową, ketchup i koncentrat pomidorowy. Sos doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 10:

Klopsiki z dodatkiem kapusty kiszonej
Klopsiki dusimy pod przykryciem na wolym ogniu.

W sosie układamy klopsiki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na wolnym ogniu.