Sposób przygotowania:
Klopsiki z mięsa mielonego z sezamem
Przygotowania zaczynamy od sosu: mieszamy razem wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Mięso mielone przekładamy do salaterki, dodajemy jajko, sezam, posiekaną papryczkę chilli i kolendrę, wyciśnięty sok z limonki, sos sojowy, imbir i wszystko dokładnie mieszamy ręką.
Kiedy składniki się połączą doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy okrągłe klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa przynajmniej 3 centymetrowa ) i smażymy na złoty kolor klopsiki tj. po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Klopsiki serwujemy gorące posypane ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem z ryżem ugotowanym na sypko wraz z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego ; )
Mięso mielone przekładamy do salaterki, dodajemy jajko, sezam, posiekaną papryczkę chilli i kolendrę, wyciśnięty sok z limonki, sos sojowy, imbir i wszystko dokładnie mieszamy ręką.
Kiedy składniki się połączą doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy okrągłe klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy olej ( warstwa przynajmniej 3 centymetrowa ) i smażymy na złoty kolor klopsiki tj. po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Klopsiki serwujemy gorące posypane ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem z ryżem ugotowanym na sypko wraz z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego ; )
smokii
Magdalena88
niezły kąsek
Igraszki Losu
niezły kąsek napisał(a):
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):
Igraszki Losu