Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne danie obiadowe z aranskiej kaszy burgul, która doskonale komponuje się z mięsem. Mozna podawać z ziemniakami lub z ryżem

Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy burgul
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • na sos
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 łyzka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyzka śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie
Drobną kaszę burgul wystarczy zalać 3/4 szklani gotującej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia a w tym czasie przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić. Do zimnej kaszy dodać mięso mielone, jajko, pokrojoną cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki i podsmażyć na tłuszczu rogrzanej patelni. Warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i pogotować. Następnie do warzyw dodać podsmażone klopsiki i pogotować razem około 15 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie
Kaszę zalać gotującą wodą i mieszać aż wchłonie wodę
Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie
Do kaszy dodać pozostałe produkty i razem wymieszać
Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie
Przygotować niewielkie okrągłe klopsiki
Klopsiki z mięsa mielonego i kaszy bulgur w sosie
Klopsiki podsmażyć na tłuszczu z każdej strony a nastepnie poddusić w sosie