pycia9

pycia9

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Klopsiki z indyka w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 600
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne klopsiki z mięsa mielonego z indyka w sosie curry

Klopsiki z indyka w sosie curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z indyka w sosie curry

 

  • mielonka z indykiem 225g
  • bułka tarta 4 łyżki
  • jajko 1 szt
  • cebula 2 szt.
  • przyprawa curry 2 łyżeczki
  • mąka 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • jogurt naturalny 200g
  • groszek 1 puszka
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • ryż 3 torebki
  • sól

Sposób przygotowania:

Klopsiki z indyka w sosie curry
Mięso posól i wymieszaj z jajkiem i bułką tartą. Uformuj pulpeciki, które obtocz w mące. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pulpeciki i podsmaż je z każdej strony. Wsyp curry i zalej 1 1/2 szklanką wody, wymieszaj. Duś na wolnym ogniu przez około 25 min. pod koniec duszenia dodaj odsączony groszek. Wlej jogurt. Podawaj z ryżem, posyp natką.
Klopsiki z indyka w sosie curry
z wymieszanego mięsa mielonego formujemy pulpety
Klopsiki z indyka w sosie curry
cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni- dodajemy pulpety
Klopsiki z indyka w sosie curry
po obsmażeniu pulpetów posypujemy curry i dodajemy wody
Klopsiki z indyka w sosie curry
dodajemy groszek i jogurt naturalny i mieszamy