Sposób przygotowania:
Klopsiki z papryką w sosie pomidorowym i makaronem
Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiany gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, przyprawy oraz kaszę manną. całość dokładniej wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Z powstałej masy robimy kuleczki wielkości małej piłeczki do ping ponga. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Przesmażone zalewamy połową soku pomidorowego oraz wodą. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy, aż połowa płynu odparuje. Gdy płyn się zredukuje wlewamy pozostały sok, dodajemy makaron i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aż makaron zmięknie. Na samym końcu, gdy makaron się ugotuje na patelnię dajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Od razu podajemy.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, przyprawy oraz kaszę manną. całość dokładniej wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Z powstałej masy robimy kuleczki wielkości małej piłeczki do ping ponga. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Przesmażone zalewamy połową soku pomidorowego oraz wodą. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy, aż połowa płynu odparuje. Gdy płyn się zredukuje wlewamy pozostały sok, dodajemy makaron i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aż makaron zmięknie. Na samym końcu, gdy makaron się ugotuje na patelnię dajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Od razu podajemy.
marcinka
misia5