Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tagliatelle z pełnego ziarna z sosem warzywno - pieczarkowym. Makaron posypałam startym serem żółtym.

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

ETAP 1:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem
Przygotowujemy pieczarki (kroimy je w plastry) oraz warzywa

Warzywa i pieczarki myjemy i osuszamy. Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.

ETAP 2:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy paprykę, czosnek, przyprawy. Smażymy, aż papryka zmięknie.

ETAP 3:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem
Dodajemy szpinak, a następnie pomidory z puszki

Dodajemy szpinak i smażymy, aż jego liście "zwiędną". Dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści i zredukuje. Sos doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach

W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Danie rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.