migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Klopsiki w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i prosta propozycja na Wielkanocny obiadek. Klopsiki w sosie chrzanowym idealnie pasują do świątecznego menu.

Klopsiki w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie chrzanowym

 

  • 500 g karkówki
  • 0,5 l wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • sól,pieprz
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie chrzanowym
Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego  mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.
Klopsiki w sosie chrzanowym
Karkówkę zmielić na grubych oczkach.
Klopsiki w sosie chrzanowym
Do zmielnego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Klopsiki w sosie chrzanowym
Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować ok 10-15 minut.
Klopsiki w sosie chrzanowym
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Tagi:

jajko tarta jajka