gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane klopsiki z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym podaję na obiad z makaronem. Polecam.

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • liść selera
  • 1 cebula
  • kawałek cukinii
  • 300 gram mięsa wieprzowego
  • 300 gram mięsa wołowego
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna typu kucharek
  • ostra papryka
  • mąka do panierowania
  • kilka liści kapusty
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 szklanki wody
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie dowolnego makaronu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Mięso i warzywa przygotowujemy do zmielenia.

Przygotowujemy mięso i warzywa do mielenia.

ETAP 2:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Mięso z warzywami mielimy na mielone w maszynce.

W maszynce do mielenia, mielimy mięso i warzywa.

ETAP 3:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Z przyprawionej masy mięsnej formujemy klopsiki.

Do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy przyprawy do smaku i całość dokładnie mieszamy - wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy klopsiki.

ETAP 4:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Każdy klopsik panierujemy z każdej strony w mące

Klopsiki obtaczamy w mące.

ETAP 5:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Liście kapusty wrzucamy do bulionu pomidorowego.

Do głębokiej patelni wlewamy wodę i dodajemy kostki rosołowe oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Do bulionu pomidorowego wrzucamy liście kapusty (można je zrobić mniejsze). Gotujemy przez chwilę pod przykryciem.

ETAP 6:

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym...
Klopsiki dudimy w bulionie pomidorowym z kapustą.

Następnie wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Sos z klopsikami zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (można ugotować g wcześniej), odcedzamy.

Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem z klopsikami i kapustą.