Sposób przygotowania:
Fasolowe klopsiki w warzywachETAP 1:
Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc.
Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem.
ETAP 2:
Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z uprażoną cebulą.
Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem.
Oprószając dłonie mąką formować małe kuleczki. Odłożyć.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem.
Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie.
ETAP 4:
Do usmażonych pieczarek dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :)