czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Klopsiki w zalewie pomidorowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne klopsiki w słodko - pikantnym sosie są idealne na wszelkie domowe przyjęcia. Można je jeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Składniki:

Klopsiki w zalewie pomidorowej

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki.

Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu.

Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.