jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1665]

Dyniowy schab

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczony schab to pyszne danie. W mojej kuchni nie lubię jednak monotonii, więc stosownie do sezonu mięsa wzbogacam o inne składniki. Jesienią odruchowo już sięgam po dynię. Nic nie poradzę na to, że uwielbiam to warzywo:).

Dyniowy schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy schab

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg schabu,
  • 40 dag dyni (waga po obraniu)
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki startego sera żółtego,
  • 1łyżka sera białego,
  • 1jajko,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Dyniowy schab

ETAp 1

Dyniowy schab
rozkrojone mięso przyprawiamy do smaku

Umyte mięso osuszamy (na przykład papierowym ręcznikiem). Tak przygotowane nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Im głębsze nacięcia, tym więcej dyniowego farszu nam wejdzie.

Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem do smaku. Dodatkowo całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gotowy schab odstawiamy na bok, a między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Dyniowy schab
Startą dynię dokładamy do cebuli

Obraną cebulę kroimy w kostkę. Rozdrobnioną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Do szklistej cebuli dodajemy dynię startą na tarce o grubych oczkach.

Całość podlewamy około ½ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 4- 5 minuty.

Dynia powinna delikatnie zmięknąć.

ETAP 3

Dyniowy schab
łączymy składniki nadzienia

W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Gotową dynię zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały ser, żółty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki.

Składniki nadzienia mieszamy.

ETAP 4

Dyniowy schab
schab wypełniamy farszem dyniowym

Dyniowym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie.

ETAP 5

Dyniowy schab
dratwą przewiązujemy pieczeń

Napełniony schab dokładnie owijamy dratwą. Gotową pieczeń skrapiamy olejem i przekładamy do rękawa do pieczenia.

Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 180°C.

Tagi:

danie schab dynia