Sposób przygotowania:
Dyniowy schabETAp 1
Umyte mięso osuszamy (na przykład papierowym ręcznikiem). Tak przygotowane nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Im głębsze nacięcia, tym więcej dyniowego farszu nam wejdzie.
Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem do smaku. Dodatkowo całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowy schab odstawiamy na bok, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Rozdrobnioną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do szklistej cebuli dodajemy dynię startą na tarce o grubych oczkach.
Całość podlewamy około ½ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 4- 5 minuty.
Dynia powinna delikatnie zmięknąć.
ETAP 3
W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gotową dynię zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały ser, żółty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Składniki nadzienia mieszamy.
ETAP 4
Dyniowym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie.
ETAP 5
Napełniony schab dokładnie owijamy dratwą. Gotową pieczeń skrapiamy olejem i przekładamy do rękawa do pieczenia.
Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 180°C.
gusia1000