Sposób przygotowania:
Klopsiki ziemniaczane z dodatkami
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Potem odcedzić i utłuc z dodatkiem mleka i soli czosnkowej. Część ziemniaków odłożyć oraz zetrzeć na tarce. W misie z ugotowanymi ziemniakami zrobić lukę na starte ziemniaki i mąkę ziemniaczaną, wbić jedno surowe jajko, by się klopsy nie rozwaliły oraz dodać oczyszczone i posiekane drobno czuszki z grillowaną cebulką. Wymieszać całość i formować w dłoniach spore klopsy z ok. 12 sztuk. Można je potem usmażyć, obracając je łopatką we wszystkie strony na patelni lub wrzucić na osolony wrzątek i gotować jak kluski, aż wypłyną na wierzch, wyjąć i odsączyć na łopatce kuchennej. Podawać z sałatą na jogurcie lub sosem koperkowym lub grzybowym.