Sposób przygotowania:
Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
Mięso umyć a cebulę obrać i także umyć. Zmielić razem w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać resztę składników wraz z przyprawami i wymieszać masę mięsną. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej. Jeżeli się nie dosmażą w środku to nie szkodzi, bo będą jeszcze gotowane. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Cebulę na sos obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelnię, na której smażyły się klopsy dodać masło, jak się rozpuści to wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie wrzucić pieczarki i dalej smażyć na złoto brązowy kolor. Podsmażone przełożyć do garnka z klopsikami, zalać gorącą wodą ( ma być jej tyle aby zakryła klopsiki ), dodać liść i ziele a także pozostałe przyprawy i gotować 5 minut. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić sos po czym zagotować. Gotowe klopsiki podawać np. z makaronem ryżowym.
gusia1000
eliza135
zewa
dziękuję, jeśli ktoś lubi przyprawę do gyrosa to na pewno Mu zasmakuje.
mysza75
zewa
polecam się :)