zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

klopsiki podałam z makaronem ryżowym ...

Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
Mięso umyć a cebulę obrać i także umyć. Zmielić razem w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać resztę składników wraz z przyprawami i wymieszać masę mięsną. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej. Jeżeli się nie dosmażą w środku to nie szkodzi, bo będą jeszcze gotowane. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Cebulę na sos obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelnię, na której smażyły się klopsy dodać masło, jak się rozpuści to wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie wrzucić pieczarki i dalej smażyć na złoto brązowy kolor. Podsmażone przełożyć do garnka z klopsikami, zalać gorącą wodą ( ma być jej tyle aby zakryła klopsiki ), dodać liść i ziele a także pozostałe przyprawy i gotować 5 minut. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić sos po czym zagotować. Gotowe klopsiki podawać np. z makaronem ryżowym.
Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
najpierw należy zmielić mięso i usmażyć klopsiki
Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
potem podsmazyć cebule i pieczarki do sosu
Gyrosowe klopsiki w sosie pieczarkowym
podlać całośc gorąca wodą i dusić pięć minut