lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Klopsikowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa jest rozgrzewająca więc nie polecam jej na upały :)

Klopsikowa z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsikowa z soczewicą

 

  • Przepyszna zupa z soczewicy zielonej z klopsikami

 

  • ziemniaczki młode 6 sztuk

 

 

 

  • łopatka zmielona 300 gram

 

  • jajo1 szt

 

  • sól prowansalska 1 szczypta

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsikowa z soczewicą
Do garnka wsypałam namoczoną soczewice -4 godziny wcześniej ją zamoczyłam ,dodałam liść laurowy i ziele angielskie oraz trochę ziarenek smaku . Obrałam młode ziemniaczki, pokroiłam w kostkę i dodałam po 30 minutach gotowania soczewicy . Mięso mielone włożyłam do miski dodałam jajko pieprz biały sól, czosnek sprasowany i suszone pomidorki, wyrobiłam mięso . Formowałam małe klopsiki i wrzucałam do zupy . Gotowałam razem zupę 80 minut . Na końcu dodałam śmietanę i zamieszałam . Gotowałam jeszcze z dwie minuty i gotowe.
Klopsikowa z soczewicą
Kiedy soczewica była prawie miekka dodałam do niej ziemniaczki młode
Klopsikowa z soczewicą
Klopsiki wwrzucałam jak już bylo wszystko miekkie w zupie

Tagi:

zupa soczewica