Sposób przygotowania:
Spaghetti z klopsem
W garnku, w którym będziemy gotować sos, rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać czosnek i cebulę i jak cebula zmięknie i zacznie się rumienić dodać zawartość puszek i przyprawy i gdy sos zacznie się gotować ustawić ogień na jak najmniejszy i gotować pod przykrywką ok. 1 godz. mieszając co 5 minut. Po ugotowaniu odstawić - lepiej jest odgrzać niż trzymać na ogniu aż reszta dania będzie gotowa. Uwaga - zasada praktyczna jest aby zamieszać sos co 5 minut. Wyglądać może, że jest zbyt dużo oliwy ale oliwa połączy się z sosem gdy sos skończy się gotować. Bez wystarczającej ilości oliwy sos pomidorowy może wyglądać jak duszone pomidory zamiast idealnie błyszczący włoski sos pomidorowy. Jeśli pomidory w puszce są w całości to należy je zmiażdżyć widelcem przed dodaniem do garnka. Ser pokroić na 16 kostek. W misce połączyć wszystkie składniki na klopsy z wyjątkiem sera i wyrobić na jednolitą masę. Po wymieszaniu podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę do której włożyć 4 kawałki sera, opcjonalnie można też ser zmielić i wymieszać razem z mięsem. Każdą kulę owinąć w folię plastikową i następnie aluminiową. Włożyć do foremki odpowiedniej wielkości, np. do pieczenia ciast i wstawić do piekarnika 180℃ na ok. 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby dobrze przestygło, usunąć folię plastikową i albo wyjąć kule ostrożnie aby się nie rozwaliły i przełożyć do naczynia żaroodpornego albo po prostu rozchylić folię i wstawić do piekarnika na następne ok. 30 - 40 minut. Kule są gotowe jak się przyrumienią i powierzchnia będzie solidna w dotyku. Makaron spaghetti ugotować al dente. Gdy makaron jest prawie gotowy, w osobnym rondlu odgrzać ok. 220 g sosu na średnim ogniu. Makaron odlać i dodać jedną porcjię do rondla, wymieszać tak aby sos pokrył makaron równomiernie. Nałożyć na talerz formując gniazdo. Klopsa włożyć do rondla z sosem i obtoczyć, dodać trochę więcej sosu jeśli potrzeba. Położyć klopsa na spaghetti i polać jeszcze lekko sosem po klopsie i po makaronie. Posypać pokrojoną natką pietruszki oraz mielonym serem Romano. Podać z kromką, lub dwoma, chleba podpieczonego na maśle i koniecznie posypać czosnkiem granulowanym.