Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Spaghetti z klopsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast małych klopsików czemu nie zrobić wielkich jumbo klopsów, które wyglądają imponująco na talerzu? Trzeba tylko je odpowiednio potraktować w czasie pieczenia aby się nie rozwaliły bo gotowanie w sosie odpada.

Spaghetti z klopsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti z klopsem

 

  • Składniki na sos:
  • 140 g oliwy z oliwek
  • 4 - 5 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • garść cebuli też drobno posiekanej
  • 1 puszka (795 g) zmiażdżonych pomidorów
  • 1 puszka (411 g) pomidorów pokrojonych
  • 1 puszka (227 g) sosu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól morska i pieprz świeżo mielony

 

  • Składniki na klopsy:
  • 900 g mielonego wołowego
  • 4 - 5 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • garść cebuli też drobno posiekanej
  • 2 jajka rozbełtane
  • sól morska i pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oregano
  • 5 szczypt bazylii
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka bułki namoczonej i odciśniętej
  • 50 g sera cheddar (opcjonalnie)

 

  • 1 opakowanie (450 g) makaronu spaghetti
  • mielony ser Romano lub Parmezan
  • chleb francuski, masło, czosnek granulowany
  • nać pietruszki

 

  • folia spożywcza i aluminiowa

Sposób przygotowania:

Spaghetti z klopsem
W garnku, w którym będziemy gotować sos, rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać czosnek i cebulę i jak cebula zmięknie i zacznie się rumienić dodać zawartość puszek i przyprawy i gdy sos zacznie się gotować ustawić ogień na jak najmniejszy i gotować pod przykrywką ok. 1 godz. mieszając co 5 minut. Po ugotowaniu odstawić - lepiej jest odgrzać niż trzymać na ogniu aż reszta dania będzie gotowa. Uwaga - zasada praktyczna jest aby zamieszać sos co 5 minut. Wyglądać może, że jest zbyt dużo oliwy ale oliwa połączy się z sosem gdy sos skończy się gotować. Bez wystarczającej ilości oliwy sos pomidorowy może wyglądać jak duszone pomidory zamiast idealnie błyszczący włoski sos pomidorowy. Jeśli pomidory w puszce są w całości to należy je zmiażdżyć widelcem przed dodaniem do garnka. Ser pokroić na 16 kostek. W misce połączyć wszystkie składniki na klopsy z wyjątkiem sera i wyrobić na jednolitą masę. Po wymieszaniu podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę do której włożyć 4 kawałki sera, opcjonalnie można też ser zmielić i wymieszać razem z mięsem. Każdą kulę owinąć w folię plastikową i następnie aluminiową. Włożyć do foremki odpowiedniej wielkości, np. do pieczenia ciast i wstawić do piekarnika 180℃ na ok. 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby dobrze przestygło, usunąć folię plastikową i albo wyjąć kule ostrożnie aby się nie rozwaliły i przełożyć do naczynia żaroodpornego albo po prostu rozchylić folię i wstawić do piekarnika na następne ok. 30 - 40 minut. Kule są gotowe jak się przyrumienią i powierzchnia będzie solidna w dotyku. Makaron spaghetti ugotować al dente. Gdy makaron jest prawie gotowy, w osobnym rondlu odgrzać ok. 220 g sosu na średnim ogniu. Makaron odlać i dodać jedną porcjię do rondla, wymieszać tak aby sos pokrył makaron równomiernie. Nałożyć na talerz formując gniazdo. Klopsa włożyć do rondla z sosem i obtoczyć, dodać trochę więcej sosu jeśli potrzeba. Położyć klopsa na spaghetti i polać jeszcze lekko sosem po klopsie i po makaronie. Posypać pokrojoną natką pietruszki oraz mielonym serem Romano. Podać z kromką, lub dwoma, chleba podpieczonego na maśle i koniecznie posypać czosnkiem granulowanym.
Spaghetti z klopsem
Sos gotujemy pod przykrywką mieszając co 5 minut
Spaghetti z klopsem
Po wymieszaniu składników formujemy 4 jumbo klopsy nadziewając je serem