p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Duszone klopsiki i kartofle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klopsiki i kartofle duszone w sosie śmietankowo-paprykowym

Duszone klopsiki i kartofle Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszone klopsiki i kartofle

 

  • 25 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 bułka czerstwa,
  • 100 ml mleka,
  • 1 szt. cebula mała wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 4 szt. dużych kartofli,
  • 1 łyżeczka soli do gotowania kartofli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Prymat,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Duszone klopsiki i kartofle
Bułkę czerstwą moczymy w mleku, odciskamy dodajemy do zmielonego mięsa wieprzowego. Czosnek wyciskamy przez praskę, cebulę kroimy drobno wraz ze szczypiorkiem, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką majeranku, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy 8 klopsów- tak jak na kotlety mielone, smażymy je na złoto z obu stron. W między czasie podgotowujemy kartofle (5 minut) z 1 łyżeczką soli, wyciągamy je, kroimy w plastry, posypujemy 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, mieszamy i zostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy do klopsików, zalewamy śmietaną i dodajemy 100 ml wrzącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę papryki, dusimy 10 minut. 1 łyżkę skrobii mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do potrawy i dusimy dalsze 5 minut. Zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze.
Duszone klopsiki i kartofle
Uformować 8 klopsów, smażyć je jak tradycyjne kotlety mielone.
Duszone klopsiki i kartofle
Klopsiki dusimy wraz z krojonymi w plastry kartoflami w sosie