Sposób przygotowania:
Duszone klopsiki i kartofle
Bułkę czerstwą moczymy w mleku, odciskamy dodajemy do zmielonego mięsa wieprzowego. Czosnek wyciskamy przez praskę, cebulę kroimy drobno wraz ze szczypiorkiem, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką majeranku, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy 8 klopsów- tak jak na kotlety mielone, smażymy je na złoto z obu stron. W między czasie podgotowujemy kartofle (5 minut) z 1 łyżeczką soli, wyciągamy je, kroimy w plastry, posypujemy 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, mieszamy i zostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy do klopsików, zalewamy śmietaną i dodajemy 100 ml wrzącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę papryki, dusimy 10 minut. 1 łyżkę skrobii mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do potrawy i dusimy dalsze 5 minut. Zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze.