Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsy inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis dla smakoszy klopsów

Klopsy inaczej

Składniki:

Klopsy inaczej

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 20 dag ziemniaki ugotowane,
  • 1 łyżka chrzan tarty,
  • 1 szt jajko,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąka,
  • 20 sag ogórki kiszone,
  • 4 łyżki śmietanka,
  • 2 łyżki smalec,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klopsy inaczej
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do miski włożyć mielone mięso, zimne ziemniaki, jajko, tarty chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać. Z masy formować placuszki, nakładać posiekane w kostkę ogórki i zlepiać, formując klopsiki. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć klopsy i smażyć ze wszystkich stron. Usmażone wyjąc z tłuszczu i odłożyć. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać koncentrat pomidorowy, mąkę, wlać 1 szklankę wody, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku. Do sosu włożyć upieczone mięso i dusić pod przykryciem 10 minut.