Sposób przygotowania:
Klopsy z płucek
1. Płucka wieprzowe oczyścić ,kilka razy wypłukać w zimnej wodzie, ugotować do miekkości do gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz z marchewką i kawałkiem selera.
2. Ugotowane płucka wyjąc na talerz, ostudzi pokroić na mniejsze kawałki zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem oraz kajzerką, wymieszać dodając podsmażoną na tłuszczu cebule dodać przeprawę uniwersalną, sól, pieprz do smaku oraz jajko, tartą bułkę ponownie dobrze wymieszać.
3. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej tartej bułki. Formować klopsy obtacza w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z obu stron.
2. Ugotowane płucka wyjąc na talerz, ostudzi pokroić na mniejsze kawałki zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem oraz kajzerką, wymieszać dodając podsmażoną na tłuszczu cebule dodać przeprawę uniwersalną, sól, pieprz do smaku oraz jajko, tartą bułkę ponownie dobrze wymieszać.
3. Gdyby masa była za rzadka dodać więcej tartej bułki. Formować klopsy obtacza w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z obu stron.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)