CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Knedle ziemniaczane z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często zostają nam ziemniaki z obiadu, czy mięso z rosołu, to jest właśnie przepis na wykorzystanie resztek. Płucka kupuję w większej ilości gotuję, mielę z mięsem wieprzowym, dzielę na porcje i zamrażam.

Knedle ziemniaczane z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z mięsem

masa ziemniaczana

farsz mięsny

  • 310 g gotowanego mięsa z łopatki + ugotowane płucka ( pół na pół )
  • odrobina rosołu lub wody z gotowania płucek
  • sól ziołowa, pieprz, zmielone ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z mięsem

masa ziemniaczana i farsz

Knedle ziemniaczane z mięsem
Ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną wypełniamy mąką

Ugotowane mięso mielimy, lekko przesmażamy z przyprawami, podlewając rosołem. Studzimy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.

nadziewanie i gotowanie

Knedle ziemniaczane z mięsem
Z każdego kawałka formujemy placuszki i nadziewamy

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem mięsnym i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. 10 minut od wypłynięcia. Możemy podawać z różnymi sosami lub polane tłuszczem z majerankiem.