Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z mięsemmasa ziemniaczana i farsz
Ugotowane mięso mielimy, lekko przesmażamy z przyprawami, podlewając rosołem. Studzimy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.
nadziewanie i gotowanie
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem mięsnym i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie. Czas gotowania ok. 10 minut od wypłynięcia. Możemy podawać z różnymi sosami lub polane tłuszczem z majerankiem.
halina
zbysiowa