Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Klopsy w sosie z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klopsy w sosie pieczarkowym z makaronem to bardzo sycące i smaczne danie. Można go przygotować z innego rodzaju makaronu.

Klopsy w sosie z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy w sosie z makaronem

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie z makaronem
Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, kaszę mannę, białko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka. Włożyć rumiane klopsiki, podlać wodą i dusić około 10 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody i papryką. Połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, ułożyć klopsy, podawać.
Klopsy w sosie z makaronem
Mięso mielone włożyć do miski i dodać pozostałe składniki
Klopsy w sosie z makaronem
Z przygotowanego mięsa uformować klopsy i obtoczyć w mące
Klopsy w sosie z makaronem
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na oliwie
Klopsy w sosie z makaronem
Włożyć rumiane klopsiki podlać odrobiną wody