anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Klopsiki dla każdego , lubiącego mięsko:)

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym

 

 

  • Sos:
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę .
Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony.
Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
Podawać z kopytkami lub kaszą, oraz z ulubioną surówką.

Smacznego.