Sposób przygotowania:
Klopsy wieprzowe w sosie pieczarkowym
Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skręcić przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę .
Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony.
Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
Podawać z kopytkami lub kaszą, oraz z ulubioną surówką.
Smacznego.
Dodać, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę .
Formować klopsy, panierować w mące, smażyć na oleju na lekko złoty kolor na obie strony.
Bulion wlać do szerokiego rondla, dodać przyprawy, podsmażone razem z cebulą na maśle pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu pod przykryciem.(cebulę i pieczarki, drobno pokroić)
Po tym czasie dodać, obsmażone klopsiki, gotować około 15 min, na małym ogniu.
Gotowy sos zaprawić łyżką mąki, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, gotować mieszając 2 min.
Podawać z kopytkami lub kaszą, oraz z ulubioną surówką.
Smacznego.
msewka