Sposób przygotowania:
Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
W garnku zagotować 4 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż woda wsiąknie. Wyłożyć kaszę na miskę i ostudzić. Cebule i czosnek obrać. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Mięso, jedną cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami i dodać do kaszy. Do miski dodać jajka, bułkę tartą, natkę, marynatę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Formować owalne klopsy, obtaczać bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Drugą cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło,dodać pieczarki,cebulę, doprawić solą, pieprzem i smażyć aż grzyby będą miękkie. Pieczarki podlać wodą i dusić około 10 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Klopsy podawać polane sosem pieczarkowym. Smacznego!