eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne klopsy z kaszy jęczmiennej z dodatkiem mięsa mielonego podane z sosem pieczarkowym.

Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
W garnku zagotować 4 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż woda wsiąknie. Wyłożyć kaszę na miskę i ostudzić. Cebule i czosnek obrać. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Mięso, jedną cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami i dodać do kaszy. Do miski dodać jajka, bułkę tartą, natkę, marynatę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Formować owalne klopsy, obtaczać bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Drugą cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło,dodać pieczarki,cebulę, doprawić solą, pieprzem i smażyć aż grzyby będą miękkie. Pieczarki podlać wodą i dusić około 10 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Klopsy podawać polane sosem pieczarkowym. Smacznego!
Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
Produkty potrzebne do klopsów oprócz ugotowanej kaszy.
Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
Ugotowana na sypko i ostudzona kasza do klopsów.
Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
Pokrojone pieczarki i cebula do sosu pieczarkowego.
Klopsy Eli z kaszy jęczmiennej
Usmażone klopsy z kaszy jęczmiennej z dodatkiem mięsa.