Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluchy z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z tej porcji wychodzi osiem gigantycznych kluchów .

Kluchy z brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluchy z brzoskwinią

 

Sposób przygotowania:

Kluchy z brzoskwinią
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko szczyptę soli, mąkę i zagniatamy ciasto. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i zostawiamy aby lekko ociekły z syropu. Rwiemy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy połówkę owocu i zlepiamy, na końcu delikatnie turlamy aby nadać jej kulisty kształt. Gotujemy w osolonym wrzątku około 15 mi od wypłynięcia. Do śmietany dodajemy cukier waniliowy i ubijamy chwilę aby napowietrzyć śmietanę i zrobić ją lżejszą. Gotowe kluchy lekko studzimy, polewamy śmietaną i oprószamy przyprawą Kamis.
Kluchy z brzoskwinią
Ze składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie za suche można dać łyżeczkę mleka.
Kluchy z brzoskwinią
Rwiemy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nie owoce.
Kluchy z brzoskwinią
Kluchy są duże, a więc gotujemy je małymi partiami.
Kluchy z brzoskwinią
Śmietanę lekko ubijamy widelcem aby była puszysta.