kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kluchy ziemniaczane -przepis od Teściów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tani obiad dla głodomorków i nie tylko

Kluchy ziemniaczane -przepis od Teściów

Składniki:

Kluchy ziemniaczane -przepis od Teściów

 

Sposób przygotowania:

Kluchy ziemniaczane -przepis od Teściów
Ziemniaki zetrzyj na miazgę, jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i porządnie wyciśnij, jeśli nie masz siły to poproś jakiegoś mężczyznę lub :) - przełóż między 2 deski i usiąć na tym :) - oczywiście to pół żartem pół serio.
Następnie dodaj mąkę, jaja i wszystko razem mieszaj, aż się dobrze połączy ( najlepiej mieszać ręką).
Nastaw w garnku wodę i ją lekko osól. Jak się będzie gotowała to przełóż masę na deskę. Łyżką rozgnieć masę na placek ok 0,5 mm i mocząc łyżkę w zimnej wodzie (masa nie przywże do łyżki), oddzielaj kluseczki ( część wgłębiona łyżki kluski długie, wypukła krótkie). Kluseczki odszarpuj od reszty ciasta. Całą masę na raz wrzuć do garnka. Jak to zrobisz to gotuj jeszcze jakieś 5-10 min ( żeby nie były za twarde - najlepiej spróbować).
Po ugotowaniu, odlej ale nie całą wodę z klusek. Pozostaw ok 1/4 objętości płynu.
Teraz dodaj zeszkloną i trochę podpieczoną cebulkę, oraz boczuś, wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony.
Wymieszaj dokładnie. Podawaj ciepłe.
Do kluchów możesz też ale na osobnym talerzyku podać biały ser.
Smacznego

UWAGA!
Jeśli wrzucisz 1 kluskę na wrzątek i się rozpłynie, lub oddzielą się "farfocle" z ziemniaków, będzie to znaczyło, że masa ziemniaczana potrzebuje więcej mąki. Dodaj mąki. Masa ma zwartą konsystencję, nie jest luźna